Chatbot

Forrás: https://apiumhub.com/tech-blog-barcelona/chatbots/

A CHATBOTOKRÓL

Mindenhol találkozunk velük, mindenhol erről beszélnek, nagy valószínűséggel már majdnem mindannyian interakcióba is léptünk velük, de tudjuk mik pontosan a chatbotok? Hogyan működnek? Én is ki tudnám-e használni a lehetőségét? Ha igen, hogyan kezdjek neki vagyis hogyan hozzak létre egy chatbotot?

Kezdjük az elején. A chatbot egy mesterséges intelligencián alapuló program, ami írásban vagy szóban lép interakcióba a felhasználóval. A lényegük, hogy olyan hatást keltsenek, mintha egy létező személlyel beszélgetnénk. Ahhoz, hogy ezt elérhessük a programot tanítani kell, hogy a lehető legtermészetesebb módon hasson a másik félnek.

A leggyakrabban két esetben kerülünk kapcsolatba chatbotokkal: vevőszolgálatok használják a válaszadások felgyorsítására, illetve a virtuális asszisztensek esetében (Alexa, Siri, Google Asszisztens stb.).

Chatbotok rövid története

Alan Turing az ‘50-es években alkotta meg a Turing-tesztet, aminek a kiindulása, hogy vajon a gépek tudnak-e gondolkodni. A teszt azt hívatott bemutatni, hogy egy program vagy robot megegyező, de legalább hasonló válaszokat adjon, mint egy ember. Amennyiben ez sikerül, a gép intelligensnek tekinthető.  Annak ellenére, hogy a Turing-teszt rengeteg kritikát kapott, mégis nagyban meghatározta a mesterséges intelligencia fejlődését.

Az első chatbotot, Elizát 1966-ban hozták létre. Ugyan az embereket meg tudta téveszteni, de a Turing-teszten nem ment át. Eliza volt azonban az első olyan program, ami kulcsszavakat, kifejezéseket használt és előre programozott válaszai voltak.

A következő nagy lépés Perry volt 1972-ből. Parryt paranoid skizofrén szimulátornak fejlesztették ki terapeuták képzésére és külön kiemelendő, hogy a pszichiáterek csupán 48%-a tudott különbséget tenni Perry és egy valós személy között.

A ‘90-es években felgyorsultak az események, hiszen rövid időn belül több chatbot is bemutatásra került. Az első közülük Jabberwacky, akit ugyan már 1988-ban kifejlesztettek, de csak ‘97-ben vált online is elérhetővé. Jabberwacky képes volt a “természetes emberi beszéd” szimulálására. Dr. Sbaitso ‘92-ben lépett színre. Dr. Sbaitso egy beszédalapú pszichológusnak alkották meg.

A legizgalmasabb chatbot ebből az időszakból A.L.I.C.E., aki nagyon népeszerű volt ebben az időszakban. A.L.I.C.E. természetes nyelven kommunikált emberekkel miközben heurisztikus mintákat követett a beszélgetés során. Ebben az időszakban annyira kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hogy több díjat is nyert. A.L.I.C.E. népszerűsége egészen 2001-ig tartott, amikor megjelent Smarterchild az SMS alapú beszélgetésekhez (pl. MSN). Sokan ezt tartják Apple Siri előfutárának.

A 2000-es években felgyorsultak az események. 2006-ban jelent meg az IBM Watsonja, amit eredetileg egy népszerű tv műsorban (Jeopardize) való részvételhez tervezték, azóta azonban rengeteg fejlesztésen esett át. 2010-ben jelent meg Siri, majd 2012-ben a Google Now, 2015-ben Alexa és Cortana. Ezek a chatbotok képesek szóbeli utasításra reagálni, így például zenét játszani, internetes kereséseket lebonyolítani és még sok apró feladatot elvégezni.

2016-tól pedig megjelentek a kifejezetten Messengerre tervezett chatbotok. Ennek az előnye, hogy könnyen programozhatóak és taníthatóak. Mi sem bizonyítja jobban népszerűségét, mint a 2018. májusában átlépett 300000 aktív Messenger botok száma.

CHATBOT ÉS A VPE

A chatbotok alapja a mesterséges intelligencia, amit a szerint tanítunk, hogy mire szeretnénk használni. Vagyis a chatbotok előre betáplált adatokkal dolgoznak és a megfelelő  hívószó(k)ra a lehető legjobb választ adják.

A tanítással valójában egy perszonalizációs folyamatot hajtunk végre, a chatbotot a saját arculatunkhoz, az általunk kínált termékekhez, szolgáltatásokhoz igazítjuk. A felhasználó a kérdéseivel pedig az ő saját igényeihez alakítja, hiszen attól függően milyen céllal hozzuk létre a chatbotot kaphatja meg a felhasználó azt a választ, amit keres.

Például, ha termékeket értékesítünk, akkor a chatbot kérdéseivel pont azokat a termékeket tudja kiajánlani, amit a felhasználó keres. Egy pénzügyi termékeket értékesítő szolgáltatás chatbotja pont azokat a termékeket tudja ajánlani a kérdezőnek, amit keres, ami az ő igényeinek felel meg.

Nem utolsó sorban pedig a felhasználó által feltett kérdések megválaszolásával a chatbot a kapott információkból személyre szabott videót is küldhet, amik tartalmazzák a kérdező adatait. Ebben pedig nagy segítségre lehet a VPE.