Data Mining

Adatbányászat

Az adatbányászat az a folyamat, ami során anomáliákat, mintákat és összefüggéseket keresünk egy hatalmas adathalmazban annak érdekében, hogy megjósolhassunk végkimeneteleket. Technikák széles választékát használva ezeket az információkat fel lehet használni bevétel növelésére, kiadások csökkentésére, ügyfélkapcsolat javítására, kockázat csökkentésére és még sok más területre.

Az adatbányászat rövid története

Az 1990-es évekig az adatbányászatra úgy utaltak, mint “adatbázisban felfedezett tudásra”. Az alapját három tudományos diszciplína adja: statisztika, mesterséges intelligencia és gépi tanulás.

Az elmúlt évtizedekben a teljesítményben és a sebességben bekövetkezett fejlődésnek köszönhetően voltunk képesek arra, hogy átlépjünk a manuális és időigényes munkafolyamatból egy gyors, könnyű és automatizált adatelemzésbe. Minél összetettebb a gyűjtött adat, annál biztosabban lehet releváns ismeretet szereznünk. Kiskereskedők, bankok, gyártók, telekommunikációs cégek, biztosítási társaságok a sok másik mellet használnak adatbányászatot, hogy feltárják a kapcsolatokat többek között az árakban, promóciókban és a demográfiai adatokban, hogy megismerhessék hogyan hat a gazdaság, a kockázat, a verseny és a közösségi hálók az ő üzleti modelljükre, bevételükre, működésükre és ügyfélkapcsolatukra.

Miért fontos az adatbányászat?

Az adatmennyiség hihetetlen ütemben növekszik, kétévente meg is duplázódik. A strukturálatlan adatmennyiség 90%-t teszi ki a digitális világnak. Viszont fontos észben tartani, hogy a nagyobb mennyiségű adat nem jelent feltétlen több tudást.

Az adatbányászat az alábbiakban segíthet:

  • Szétválogatja a kaotikus és ismétlődő zajokat az adatokban.
  • Tudja mi a releváns és felhasználva ezt az információt hoz létre lehetséges kimeneteleket.
  • Felgyorsítja a tájékozott döntések sebességét.

Forrás: SAS

Data Mining és a VPE

A Data Mining során megszerzett és kategorizált információkból létrehozott adatbázisból építkezik a VPE is. Vagyis az egyes felhasználókról tárolt információkból (név, nem, érdeklődés stb.) tudunk személyre szabott tartalmakat gyártani.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy olyan személyre szabott hirdetéseket, üzeneteket, ajánlatokat tudunk készíteni az egyes felhasználók számára (teljesen automatizálva a folyamatot), ami több mint valószínűleg sikeres célba érést érést eredményez a felhasználó oldaláról, ami pedig magasabb eladási számokat, elkötelezettséget és lojalitást eredményez a cégek számára.